Dagsturer

Copyright © 2015 All Rights Reserved

Besök Örskär på en dagstur. Vandra längs med kultur och naturstigarna och besök den vackra fyrplatsen. I den gamla fyrmästarbostaden är det idag servering där man kan äta lunch och fika. Lunch förbokas alltid. Under vår och hösthelgerna kör vi dagsturer på lördagar. På söndagar och övriga veckodagar tar vi emot större grupper, se mer info under konferens/grupp. Under sommarveckorna går dagsturerna tisdagar- söndagar. Ej Måndagar.

 

(Logigäster, se under info om båttransport för incheckning under respektive boende.)

 

 

Höst

13/8-30/9

 

:Aktuellt: Dagsturen 15/9 är fullbokad!

 

Lördagar

(Övriga dagar endast för grupper, se info under "grupper")

 

Kl 10.40 Båt till Örskär från Örskärssund/Norra Gräsö

Kl. 12.00-13.30 Förbokad skärgårdslunch serveras i fyrmästarbostaden

Kl *13.00 Natur och kulturguidning på fyrplatsen inkl. fyrbesök ca 30 min

Kl 14.10 Båt till Gräsö

Kl 17.10 Båt till Gräsö

* Guidning kan förbokas för större sällskap. Guidning för enskilda sker i mån av tid.

 

Priser/ meny

Båtbiljett med lunch 255 kr/person exkl dryck.

Välj mellan:

Varmrökt lax med färskpotatissallad och romsås.

Stekt inlagd strömming med kokt potatis och rödlöksröra.

Grillad kallskuren rostbiff med krämig potatissallad.

Vegetarisk paj

Dryck ingår ej, vi har ett bra sortiment av öl, vin och alkoholfria alternativ.

För barnen: Barnportion av menyn 75 kr Korv med bröd 20 kr

Pannkaka, 3 st 55 kr

 

Guidning inkl. fyrentré 60 kr/pers. Fyrentré 25 kr

Passbåt 125 kr T/R vuxen 50 kr barn

 

BOKA

Boka tur med lunch senast 4 dagar innan ankomst.Beställ även vad ni vill äta från menyn.

Endast båttransport bokas senast dagen innan.

Begränsat antal platser.

Sista minuten platser kan erbjudas om det finns plats, bokas via sms 070-7912975

Epost: boka@orskarsfyr.se eller tel 0173-34021.

Bokningen måste bekräftas för att vara giltig.

Avboka dagstur: Fri avbokning( gäller ej för sällskap på fler än 10, fråga oss.),

avboka dagsturen via mail eller telefon. Avbokning samma dag via sms till 070-7912975 eller tel 0173-34021.

 

 

 

 

Väder: För en säker väderprognos kan man använda sig av Smhi kustväder eller sjörapporten i radio. Dessa prognoser stämmer oftast bättre än tex väderrapporteringen i TV/ nyhetssändningar.

 

 

Parkering

-Det finns ett begränsat antal allmänna p-platser vid Örskärssund. Dessa p-plaster finns längs med vägen innan brevlådorna, på högersida innan man kommer ner till vändplanen. Övriga platser in på Kaptensvägen, övriga småvägar och vid båthus är privata eller reserverade för logigäster till anläggningen, vänligen respektera det. Vi råder tyvärr inte över parkeringssituationen vid Örkärssund, det är privat mark. Är det fullt på den allmänna p-platsen frå man stå längs med landsvägen utan att blockera.

 

-Bra att veta: Alla tider är cirkatider beroende på antal passagerare och väderförhållanden. Båttransport sker med en båt som tar 12 passagerare åt gången, vid många passagerare körs flera vändor . Det kan då bli väntetid. Vanligt kösystem på bryggan. Sällskap kan behöva delas upp då vi vill köra full båt. Vid normala väderförhållanden tar överfarten ca 10 min enkel tur.

 

Vid lite hårdare vind eller extremt lågt vatten kan vi ej angöra bryggan med den stora båt, den ersätts då med en mindre styrpulpet. Promenadsträckan från brygga till fyrplats är ca 1,5 km. Persontransport kan bokas för enstaka passagerare mot avgift.

Uppskjuten eller inställd båtresa

Vi kan ibland med kort varsel tvingas skjuta upp eller ställa in resor med båten p.g.a. omständigheter som vi inte rår över. Det gäller t.ex. dåligt väder, med för hård blåst, isläget, tekniskt fel på våra båtar eller myndigheters beslut. Bedömning av vädersituationen görs av vår personal före avgång. I fall vi måste skjuta upp resan erbjuder vi ny möjlighet att resa så snart det är möjligt eller sås avbokas turen kostnadsfritt. Kostnader som uppstår för resenärer med anledning av uppskjuten eller inställd resa ersätts inte av oss. Inställd båtresa meddelas i den mån det går via telefon/sms eller mail. Vi lägger även ut info på vår hemsida/facebook.

Fysisk status och kläder, flytväst mm

Beroende på väderlek, vattenstånd mm kör vi olika sorters båtar. Resenärer måste ha tillräcklig fysisk förmåga att klara steg i och ur båtar. Båtar och bryggor är inte anpassade för rörelsehindrade. Vi rekommenderar våra gäster att ha med sig heltäckande regnkläder vid blåst för att inte bli blöta vid överfarten. Den stora båten har standardiserade räddningsvästar enligt internationella regler till alla ombordvarande som används vid ev. olycka. Vill du ha flytväst på dig eller ditt barn under överfarten rekommenderar vi att ta med egen flytväst. Används den lilla båten finns flytvästar i olika modeller.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Välkommen till Örskärs fyr

Vandrarhem, stugor & servering

Dagstur till Örskär

 

Vandrarhemmet

 

De gamla fyrvaktarbostäderna är i dag vandrarhem med 18 bäddar. Här kan du rå om dig själv men du kan också beställa hel- eller halvpension (beroende på årstid). Öppet från slutet på april till mitten av oktober.

Stuguthyrning

 

Unna dig en vecka på Örskär i sommar! Intill fyren hyr vi ut två stugor med milsvid havsutsikt. Stugorna är fullt utrustade för självhushåll. En enklare fiskestuga finns också att hyra inne på naturreservatet.

Besök Örskär över dagen

 

Örskär är ett av Uppsala läns bästa besöksmål. Vi kör dagliga båtturer till Örskär under sommaren. Sola, bada, besök fyrtornet och ät en bit mat i vår servering. Vackra strövområden i naturreservatet.

Servering & bar vid fyren

 

Under sommarsäsongen serverar vi lunch och fika. Onsdagar och lördagar sommartid har vi även kvällsöppet för middag. Specialarrangemang och extra öppet för större sällskap. För familjefirande, företagsarrangemang m.m. tar vi emot bokningar redan nu.