Om Örskär

Välkommen till Örskärs fyr

Vandrarhem, stugor & servering

Om Örskär


Örskär är en ö i Upplands ytterskärgård, omedelbart norr om Gräsö. I norr och i öster är det öppet hav så långt ögat når. Örskär ligger ca 17 mil, eller drygt tre timmar, från Stockholm.  Ca 2 timmar från Uppsala. Närmaste tätort är Öregrund. Från Norra Gräsö tar man sig vidare med båt. Vi kör turer ut för lunch för dagsbesök tis-sön under sommaren och på lördagar vår/höst. Utöver det transporterar vi ut de som ska bo på anläggningen.


Ön är ca 400 ha stor och större delen är naturreservat som förvaltas av Skärgårdsstiftelsen. På ön finns ingen biltrafik. En ca 1,5 km  mindre grusväg sträcker sig från båtbryggan upp till fyrplatsen. Man tar sig  till de olika delarna på ön via markerade vandringsstigar. Stigarna är  mellan 2-6 km.

Örskärs fyr, som är en angöringsfyr, är fortfarande i drift och SMHI har en väderstation på ön. Örskär omnämns varje dag i sjörapporten i Sveriges Radio.


Ön uppvisar flera naturtyper med karg ytterskärgård i strandlinjen där havtorn breder ut sig, hällmarkstallskog med bitvis urskog och myrar som för tankarna till

ett norrländskt klimat. På öns västra del finns ett kulturpåverkat landskap med strandbetande kor, som återigen finns på ön efter ett drygt 50-årigt uppehåll. Det finns flera vackra klippformationer på Örskär och särskilt på öns östra delar finns rundslipade klipphällar.


Under vår och höst är Örskär en bra lokal för fågelskådning och ön visar upp en imponerande lista av fågelrariteter genom åren. Havsörn syns i stort sett varje dag. Floran är rik och hela 18 av landets totalt 24 arter orkidéer har hittats på ön. I kärren finns den ovanliga gölgrodan, salamandrar och även blodigel som alla är rödlistade arter.


Fakta om fyren

Örskärs fyr, som är en angöringsfyr, är fortfarande i drift.  Smhi har en väderstation på ön och Örskär omnämns dagligen i sjörapporten i sveriges radio.

  • Örskär har varit fyrplats sedan ca 1680-talet, då en träbåk uppfördes på ön.
  • Träfyren brann i samband med ett åskoväder 1738 och det beslutades snabbt att en ny fyr måste uppföras.
  • 1740 stod den nya fyren klar, den är byggd av sandsten, natursten och murtegel.
  • Fyren och den ursprungliga fyrvaktarbostaden är uppförda efter ritningar av hovarkitekten Carl Hårleman.
  • Fyren eldades först med rovolja, sedermera med fotogen, gas och sedan 1950-talet har fyren elektrisk drift.
  • Fyrplatsen är unik i Sverige då den dels är landets nästa äldsta fyrplats och fyren är den enda i landet som har en snäckgång istället för trappor.
  • Tornet är 32,7 meter högt, eller 36,5 meter över havet.
  • Fyren är fortfarande i drift men är numera automatiserad.

Entré och guidning

  • Det går att besöka fyrtornet  under serveringens öppettider. Övrig tid efter överenskommelse.  Entréavgiften är 25 kr för alla över 12 år. Vi erbjuder guidning vid några tillfällen/ säsong och för grupper, kontakta oss för mer info.


Om oss som driver verksamheten


Katarina Utberg och Erik Beckman heter vi som ansvarar för fyrplatsen, vandrarhemmet, stugor, serveringen och båttransporterna sedan 2011.


Vi är syskon och har tillbringat hela vår barndom sommartid på Örskär. Vår släkt har haft stuga på ön sedan 50-talet. Med god hjälp av våra familjer driver vi verksamheten och har anläggningen öppen från slutet på april  till mitten på oktober. Under vinterhalvåret jobbar vi delvis med annat.


Vi vill att de som besöker ön ska uppleva den fina naturen, fågellivet, klipporna, horisonten, solnedgången vid fyren och om man orkar även soluppgången. Örskär är en plats att koppla av på. Tid till att umgås. I vandrarhemmet finns varken tv eller internet.


Katarina; " Den bästa tiden på ön är i september. Havet är fortfarande varmt och ett speciellt lugn infinner sig på ön. Besöker man oss en vardag så kan man få känslan av att man nästan är helt själv på ön. Öns guld, havtornen är mogna och lyser i buskarna och man kan hitta en och annan svamp."


I serveringen har vi valt en meny inriktad på fisk, det tycker vi är självklart så här ute vid havet. 


Välkomna!


Copyright © 2015  All Rights Reserved