Örskär är en ö som ligger i norduppland, norr om Gräsö. En utpost ut mot öppet hav med obruten horisont och släta klippor.

När du kliver iland på Örskär har du lämnat stressen på "andra sidan",  På Örskär råder lugnet och det finns ingen biltrafik. Till fyrplatsen är det ca 15 minuters promenad längs en grusväg som slingrar sig upp mot nordväst. Det är som om fyren vill gömma sig in i det sista. Men efter sista kurvan står den helt plötsligt där, majestätisk och med det blå öppna havet i bakgrunden.  


Örskär är inget levande skärgårdssamhälle, verksamheten på ön kretsar  bara kring fyrplatsen och det är inte något besökstryck att tala om. På fyrplatsen finns de stugor vi hyr ut och  öns restaurang. Du hittar lätt en egen badklippa att vara på även under högsäsong och kan uppleva lyxen att vandra runt på ön med känslan av att man är där helt själv. 

Att göra:

Till Örskär kommer man för att ta det lugnt, sola, fiska, bada från klipporna och umgås med vänner och bekanta. Ön är större än vad många tror och det finns fina uppmärkta stigar både på öns västra del och inne på naturreservatet så det är enkelt att ta sig runt och uppleva ön. 


Den präktigaste fyrbåken ej allena i Östersjön utan ock på många orter ej ha sin like”, som fyren beskrevs efter uppförandet 1738-1740.

Fyren och fyrplatsen är idag ett statligt byggnadsminne och fyren är fortfarande i bruk för sjöfarten. Örskärs fyr är också en av de  12 visningsfyrarna i Sverige, vilket innebär att allmänheten kan besöka fyrtornet. Fyren visas på en guidad tur en gång per dag under sommaren. och på helgerna under lågsäsong.

Om du vill veta mer om Örskärs fyr och fyhistoriken rekommenderar vi ett besök på Svenska fyrsällskapets hemsida, www.fyr.org


Besöka Örskär:

Hyr en stuga
Besök Örskär över dagen

Ta dig hir med egen båt/kajak


Om oss
Vi startade vår verksamhet hösten 2010 och nu går vi in i vår 14:e säsong. Vi, Katarina och Erik, är syskon och driver verksamheten under sommarhalvåret som ett familjeföretag med våra familjer. Vi har rötter på ön i familjen tillbaka till 1950-talet, som några av öns tidigaste sommargäster. 

Idag är verksamheten inriktad på bekväm stuguthyrning för semesterfirare, restaurangen erbjuder idag såväl lunch som middag och har ett gott utbud av drycker med fullständiga rättigheter. I över 10 år har vi nu serverat tusentals portioner varmrökt lax och ättikströmming med färskpotatis till hungriga semesterfirare från när och fjärran. VI bedriver även den båttrafik som tar er ut till ön.
Välkomna till Örskär!

OM ÖRSKÄR